Fiets Peloton Module wint Tour de Force Initiatiefprijs 2023

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:04-07-2023
Tijdens het Nationaal Fietscongres op 21 juni is Tour de Force Initiatiefprijs uitgereikt aan de Fiets Peloton Module, een slimme technologie die groepen fietsers voorrang geeft bij verkeerslichten, ontwikkeld door DTV Consultants in opdracht van SmartwayZ.

De Fiets Peloton Module detecteert individuele fietsers en hun snelheid met cameratechnologie, op enkele tientallen meters voor het verkeerslicht. Software berekent vervolgens of er, als de fietsers dezelfde snelheid aanhouden, op de stopstreep een groepje van minimaal drie fietsers zal zijn. In dat geval krijgt dat groepje fietsers, het ‘peloton’, groen. Op die manier hoeft het verkeerslicht voor fietsers nooit te lang of te kort op groen, hoeven fietsers minder vaak te stoppen en hoeven de andere weggebruikers niet langer te wachten. SmartwayZ en DTV Consultants starten dit najaar een praktijkproef met de Fiets Peloton Module.
 
In de afgelopen jaren heeft de Tour de Force op het Nationaal Fietscongres jaarlijks een Innovatieprijs uitgereikt. Het doel van deze prijs was het stimuleren van fiets-innovaties en naamsbekendheid te geven aan Tour de Force. Vanaf 2023 heeft Tour de Force de focus verlegd om met haar jaarlijkse Tour de Force Initiatiefprijs organisaties aanmoedigen het fietsen in Nederland te stimuleren door het uitvoeren en realiseren van creatieve en gezamenlijke fiets-initiatieven.
 
Er waren 16 inzendingen, waaruit de jury een top 5 heeft gekozen. De bezoekers konden tijdens het congres stemmen één van de vijf genomineerden. De winnaar ontvangt een geldprijs van €5000,-. De gedeelde tweede prijs ging naar Rotterdam Rides en de Verkeersactieve School. Zij ontvangen beiden een geldprijs van €2.500,-.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fiets Peloton Module wint Tour de Force Initiatiefprijs 2023

Scroll naar boven