Fiets- en ov-acties hebben blijvend effect

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:09-02-2021
Forenzen die door acties van Zuid-Limburg Bereikbaar of door beleid van de werkgever overstappen naar fiets, e-bike of OV, blijven dit voor langere tijd doen, blijkt uit onderzoek.

limburg_fietst-(1).jpgBureau MuConsult analyseerde de cijfers over een periode van 2013-2020. In die tijd werden in Limburg door Zuid-Limburg Bereikbaar en door de werkgevers de nodige activiteiten ontplooid om automobilisten tot ander reisgedrag te bewegen. Zo werd korting gegeven op de aanschaf van e-bikes, fietsvoorzieningen op de werklocatie verbeterd, enz. Ook kon men gratis het ov uitproberen.

limburg_mm_fiets.JPG

[bron: MuConsult]

Het blijkt nu dat deelnemers aan fiets- en OV-maatregelen meerdere jaren na deelname nog steeds het nieuwe gedrag volhouden. Het gedragsbehoud is het grootst bij deelnemers die zijn overgestapt naar de fiets of e-bike.
Fietsacties zorgen bij deelnemers voor een afname van 24% autoritten per week. Na enkele jaren loopt dit terug naar 19%. Maatregelen die de aanschaf van een fiets of e-bike goedkoper maken hebben het grootste effect op reductie van autoritten maar tegelijkertijd ook de grootste terugval in effect. Mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat de nieuw aangeschafte fiets of e-bike na een aantal jaren gebreken gaat vertonen. Overige maatregelen hebben een kleiner maar stabieler lange termijn effect.
 
OV-acties leiden tot 8% minder autoritten per week. Dit loopt na een paar jaar terug naar 6%. Autoregelingen en flexibele reiskostenvergoedingen zorgen bij deelnemers voor een toename van autoritten per week. Op de korte termijn een toename van 30% – op de lange termijn ruim 24%.
 
Al met al is het lange-termijneffect van mobiliteitsmanagement een reductie van 6% tot 19% autoritten voor woon-werk per werk per week onder de groep deelnemers van de actie(s).

De Corona-effecten zijn nog niet meegenomen in de cijfers, maar juist tijdens de crisis heroverwegen veel forenzen en werkgevers hun mobiliteitsopties. Een extra inspanning op gewenste veranderingen is waarschijnlijk juist nu effectief, aldus MuConsult.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fiets- en ov-acties hebben blijvend effect

Scroll naar boven