Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Fiets tot 5 km veel sneller dan ov en even snel als de auto

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:08-07-2013

Op afstanden tot vijf kilometer is de fiets of bromfiets bijna even snel als de auto. Met de bus, tram of metro kost een reis over deze afstand ongeveer twee keer zoveel tijd.&Dit blijkt uit cijfers van de CBS.


Wie voor afstanden tot 7,5 km de fiets neemt, doet hier gemiddeld minder lang over dan wie voor deze korte afstanden kiest voor de bus, tram of metro als hoofdvervoerwijze. Bij langere afstanden doet de fietser er langer over dan de openbaarvervoergebruiker. (zie grafiek Gemiddelde reisduur per afstandklasse naar hoodvervoerwijze , 2011)
Afstanden tot 5 kilometer worden met de auto in ongeveer 9 minuten afgelegd, terwijl de reiziger die gebruik maakt van de bus, tram of metro over deze korte verplaatsingen gemiddeld 23 minuten doet. Deze reistijden gelden voor de totale verplaatsing. Wanneer het grootste deel van de verplaatsing met het openbaar vervoer gaat, worden ook de wachttijd op halte of station en de tijd om naar de halte te komen, tot de reistijd gerekend. Bij verplaatsingen met de auto wordt bijvoorbeeld ook de tijd dat men stil staat in de file meegenomen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fiets tot 5 km veel sneller dan ov en even snel als de auto

Scroll naar boven