Fietsberaadpublicatie 35: Fietsparkeereisen in stationsgebieden

 • Soort:Onderzoeksrapport
 • Auteur:Rico Andriesse, Niels Voogt, Lianne van Toledo (Goudappel Coffeng) en Hillie Talens, Paul Steeneken (CROW-Fietsberaad)
 • Uitgever:CROW-Fietsberaad
 • Datum:28-02-2020
Hoewel regelmatig nieuwe of uitgebreide stationsstallingen worden geopend, zijn de fietsparkeerproblemen nog lang niet overal opgelost. Dat komt ook omdat er steeds meer gebouwd wordt aan kantoren, winkels en woningen in de directe stationsomgeving. Hoe ga je daar als gemeente mee om?

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • Vraag naar fietsparkeerplaatsen

  We zien het aantal fietsers naar treinstations elk jaar toenemen. Ondanks (of misschien wel dankzij) de uitbreiding van de capaciteit en de verbetering van de kwaliteit van de stallingen, zijn nog lang niet op alle stations voldoende parkeerplekken beschikbaar. En soms worden de aanwezige stallingsvoorzieningen niet optimaal benut. Daarnaast zijn stationsomgevingen aan het intensiveren. Nieuwe functies als winkels, kantoren, scholen en woningen worden in of bij stationsgebieden gerealiseerd. Deze functies zorgen voor een extra vraag naar fietsparkeerplaatsen. Dit betekent dat bovenop de toenemende vraag naar stallingscapaciteit van het station zelf, ook de fietsparkeervraag voor andere functies toeneemt.


  Voldoende fietsparkeervoorzieningen in stationsgebieden

  Deze publicatie gaat over de vraag hoe gemeenten ervoor kunnen zorgen dat projectontwikkelaars in stationsgebieden voldoende fietsparkeervoorzieningen realiseren voor de eigen gebruiker. Zo wordt voorkomen dat de lasten en de kosten worden afgewenteld op de gemeenten. Dit is ook van belang om in aanmerkingen te komen voor rijkssubsidies voor de uitbreiding van stationsstallingen.
   

  Mogelijkheden voor gemeenten

  In dit onderzoek wordt ingegaan op verschillende mogelijkheden die gemeenten hebben. Hierbij wordt onderscheid gemaakt wat er gerealiseerd wordt (gezamenlijke of aparte stallingen), voor welke doelgroep deze voorziening wordt gebouwd en welke (wettelijke) eisen gemeenten kunnen stellen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsberaadpublicatie 35: Fietsparkeereisen in stationsgebieden

Scroll naar boven