Fietsen tegen zwaarlijvigheid

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:13-09-2010

De bewijzen dat fietsen goed is voor de gezondheid stapelen zich op. Ook een recente publicatie in the American Journal of Public Health onderstreept dit nog eens. Hoe meer wandel- en fietsverplaatsingen, hoe lager het aantal mensen met obesitas.


  • Onderzoeker John Pucher van de Rutgers University legde de gegevens over de relatie tussen bewegen en obesitas uit 14 landen en alle Amerikaanse staten, inclusief een aantal grote steden, naast elkaar. Daaronder bijvoorbeeld een studie uit China, waar 67000 vrouwen vijf jaar lang werden gevolgd. Er overleden in die groep in verhouding minder vrouwen die regelmatig fietsten en liepen. Ook in Denmarken wijzen studies duidelijk die kant op. Fietsen naar het werk vermindert de mortality rate met 40 procent. En uit Odense komt het bericht dat een toename van 20 procent van het fietsaandeel in een periode van zes jaar de levensverwachting (voor mannen in dit geval) verlengt met 5 maanden. En volgens Pucher is ook vast te stellen dat in Europese landen waar veel wordt gefietst het aantal mensen met obisitas lager ligt dan in Australië en Amerika. 

    De grafiek toont een overzicht van een aantal studies waarin het verband wordt gelegd tussen verplaatsingsgedrag en obesitas op basis van zelf gerapporteerd gedrag dan wel klinisch gemeten uitkomsten.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsen tegen zwaarlijvigheid

No data found
Scroll naar boven