Fietsen vaker in de parkeergarage

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:09-10-2009

Op de vraag waarom de nieuwe parkeergarage en de nieuwe fietsenstalling niet zijn gecombineerd, blijven de meeste gemeenten het antwoord schuldig. 'Niet aan gedacht', zo klinkt het vaak. Dat constateerde Niek Bosch van Goudappel Coffeng tot zijn eigen verbazing toen hij een rondvraag deed onder een aantal gemeenten.


  • Toch groeit het aantal gemeenten voorzichtig dat autoparkeerplaatsen inruilt voor fietsparkeerplaatsen, aldus Bosch op het Nationale Parkeercongres. Zo offerde Almelo in mei 2009 20 autoparkeerplaatsen op - in een overigens matig bezette parkeergarage - in ruil voor 300 fietsparkeerplaatsen. In parkeergarage Wolvenhoek in Den Bosch werden zelf twee complete parkeerdekken ter beschikking gesteld van de fietsers, goed voor 600 plaatsen. En in Breda gingen in de Concordia garage 39 autoplaatsen weg om ruimte te maken voor 432 fietsparkeerplaatsen. Ook in Breda, in de nieuwe Turfschipgarage, werden direct al 380 fietsparkeerplaatsen ingebouwd. 
    In de parkeergarage onder het Olympisch Stadion in Amsterdam is ook al een aantal jaren plaats ingeruimd voor fietsen. Die worden volgens Bosch vooral gebruikt voor Parkeer +Bike.
    Volgens Bosch vallen de bezwaren om auto's en fietsers te combineren in de praktijk mee. Struikelblok is nog al eens de hellingshoek van de inrit. Voor auto's vaak zo'n 20 graden, terwijl fietsers het bij 10 graden voor gezien houden. 'NEN 2443 waarin alles rond parkeergarages is geregeld staat ook fietsen toe in parkeergarages. Je zult dan meestal wel een aparte ingang moeten maken voor de fietsers.'

     

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsen vaker in de parkeergarage

No data found
Scroll naar boven