Fietsers kijken van dag tot dag

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:10-12-2010

Woon-werkfietsers kijken naar de lucht, en besluiten vervolgens of ze de fiets pakken. Hoe het weer de dagen ervoor was, maakt niet uit.


 • Dat is één van de conclusie van een studie van de TU Delft naar redenen die de dagelijkse keuze om al dan niet te gaan fietsen beïnvloeden. Onderzoekers Eva Heinen, Kees Maat en Bert van Wee vroegen aan 663 parttime woon-werkfietsen waarom ze soms wel, en soms niet voor de fiets kiezen. De resultaten wijzen uit dat er tal van factoren zijn die het dubbeltje de ene of de andere kant op doen vallen.
  Zo wordt de dagelijkse keuze om te fietsen beïnvloed door kenmerken van het werk, kenmerken van de woon-werkreis en weersomstandigheden. Werkers die een pak dragen, spullen moeten vervoeren, een auto nodig hebben voor hun werk, een langere woon-werkafstand hebben, in het donker reizen en diegene die reizen op een dag met hardere wind, met meer regen of een langere periode van regen reizen op die dag(en) minder vaak met de fiets. Maar het is niet zo dat werkers in het pak bijvoorbeeld gevoeliger zijn voor slecht weer. 
  Een positief effect op de keuze om te fietsen is gevonden voor een hogere temperatuur en voor langere periode van zonneschijn.
  De resultaten geven aan dat factoren die van dag tot dag kunnen veranderen voor een groot gedeelte de dagelijkse keuze om te fietsen bepalen.
  Een andere conclusie uit het onderzoek is dat er twee groepen part-time fietsers bestaan: incidentele en regelmatige fietsers. Daar waar incidentele fietsen (zij de minder dan 33 procent van de tijd fietsen) meer beïnvloed worden door positieve weersomstandigheden, zoals een hogere temperatuur en langere periode van zonneschijn, besluiten regelmatige fietsers (die vaker dan 66 procent van de tijd fietsen) vaak om een dag niet te fietsen om meer praktische redenen, zoals een sterke wind en een grotere tripcomplexiteit door meerdere werklocaties of stops op de heen- of terugreis.

 • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsers kijken van dag tot dag

No data found
Scroll naar boven