Fietsers willen wel een beetje omrijden voor meer comfort

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:07-06-2013

Het is bekend dat fietsers niet graag omrijden, maar een goed fietspad is ook wat waard. Deense onderzoekers hebben uitgezocht wat een fietser er voor over heeft om comfortabel te fietsen.


  • Ze gebruikten daarvoor data verkregen uit GPS-metingen en door fietsers naar hun voorkeuren te vragen. De studie van onderzoeker Thomas A. Sick Nielsen loopt nog, maar uit de eerste resultaten blijkt dat een fietsrit in Denemarken gemiddeld 5,4 km lang is een 22,4 minuten duurt. De gemiddelde snelheid bedraagt 14,4 km/uur.
    Fietsers hebben een duidelijk voorkeur voor een rechte verbinding. Als ze kunnen kiezen, gaan ze liever rechts dan linksaf. Om een bocht linksaf te vermijden, zijn ze bereid 85 meter om te rijden tegen 50 meter om een bocht rechtsaf te omzeilen.
    Fietser hebben ook een voorkeur voor fietspaden. Ook daarvoor geven ze wel een trap extra: voor een volledige fietspadroute zijn ze bereid zo'n 1,8 kilometer extra te fietsen. En om drukke fietspaden en verkeerslichten te vermijden, is 400 meter omrijden niet teveel gevraagd. Over het algemeen geldt dat nog iets sterker voor vrouwen dan voor mannen.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsers willen wel een beetje omrijden voor meer comfort

No data found
Scroll naar boven