De Fietsersbond pleit voor 30 km/h op alle straten waar fietsers en autoverkeer de weg delen. Alleen waar het echt verantwoord is kan nog 50 km/h gereden worden, zoals brede drukke wegen met gescheiden rijbanen en duidelijke rijstroken of invalswegen naar snelwegen. Decisio heeft in opdracht van de Fietsersbond onderzoek gedaan naar de maatschappelijke effecten van het invoeren van 30 km/h als norm binnen de bebouwde kom, daar waar fietsers geen vrijliggend fietspad hebben.
Foto: Start petitie 30 km/h op kruispunt in Nieuwegein (foto: Fietsersbond)
Maatschappelijke baten
De
uitkomsten van dit onderzoek, die gebaseerd zijn op de praktijkervaringen in Europese steden waar 30 km/h is ingevoerd, laten zien dat het vervangen van de borden met de maximumsnelheid in combinatie met enige handhaving al kan leiden tot substantiële effecten. De maatschappelijke baten hiervan zijn bij invoering op nationale schaal ruim 500 miljoen euro. Het scheelt 13 verkeersdoden en 600 ernstige verkeersongelukken. Ook is de lucht in de stad schoner en is er minder CO2-uitstoot en geluidsoverlast. Omdat fietsen in zo’n omgeving aantrekkelijker wordt kiezen meer mensen voor de fiets in plaats van de auto. Automobilisten krijgen een langere reistijd van 30 seconden op een rit van 10 minuten in de stad.
Rustiger verkeer
Met meer maatregelen om 30 km/h te ondersteunen, zoals wegversmallingen, verkeersdrempels en verhoogde kruispunten, kunnen de maatschappelijke baten oplopen tot ruim 2 miljard. Hiermee kunnen in potentie 40 verkeersdoden worden voorkomen, een totale reductie van ruim 60 procent van het aantal verkeersdoden op wegen met gemengd verkeer binnen de bebouwde kom. De verkeersstroom zal rustiger zijn en er ontstaat een bewonersvriendelijke inrichting van de straat met meer ruimte voor lopen, fietsen en groen waardoor de leefbaarheid verder verbetert.
“Een lagere snelheid redt levens, vermindert schadelijke uitstoot en geluidsoverlast. Het maakt de stad leefbaarder en stimuleert fietsen,” zegt Ross Goorden, beleidsadviseur van de Fietsersbond. “We kunnen hier niet langer mee wachten.”
De petitie is
hier te ondertekenen.
Bron: Fietsersbond