Fietspad wekt stroom op

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:27-01-2011

In 2012 start het eerste pilotproject van de zonneweg in de vorm van een fietspad met zonnecellen in Krommenie (Noord-Holland). TNO ontwikkelt SolaRoad samen met de Provincie Noord-Holland en enkele bedrijven.


SolaRoad is een weg, die ook als zonnepaneel werkt. Het potentieel om op deze manier elektriciteit op te wekken is groot, het totale Nederlandse wegennet omvat ongeveer 137.000 kilometer. De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kWh per vierkante meter per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh aan elektriciteit.
Het idee van de SolaRoad is overgenomen uit de VS. TNO nam daarop het initiatief om samen met Noord-Holland, Imtech en Ooms Avenhorn Groep met het idee aan de slag te gaan. Het huidige concept-ontwerp voor het SolaRoad fietspad zoals dat door TNO is gepresenteerd bestaat uit modules. Het fietspad is opgebouwd uit betonnen elementen van 1,5 bij 2,5 meter met een glazen toplaag. Onder de afdekking van gehard glas van ongeveer 1 cm dikte liggen kristallijn silicium zonnecellen. De wijze waarop de energie wordt gebruikt moet in de pilot samen met de partners worden ontwikkeld met behulp van slimme ICT-toepassingen. Deze helpen om de energieproductie in piekmomenten (veel zon) en zo efficiënt mogelijk te verdelen voor de momenten zonder of met minder licht. Randvoorwaarde is dat SolaRoad minimaal aan de eisen voldoet die ook gelden voor reguliere wegen en fietspaden, voor bijvoorbeeld stroefheid en onderhoud. Daar is nog veel ontwikkeling voor nodig. De eerstvolgende praktische stap in dit traject is het realiseren van een eerste praktijktoepassing van SolaRoad in de vorm van een fietspad. Dit wordt verwacht in 2012.

Relevantie

Scroll naar boven