Gladdefietsroutes.nl

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:23-04-2012

Nadat Amersfoort de primeur had van een speciale website om 'foute paaltjes' door te geven aan de wegbeheerder, komt er komende winter ook een speciale website om gladdefietsroutes te signaleren.


Op de website www.fietspaaltjesamersfoort.nl konden inwoners van Amersfoort aangeven welke fietspaaltjes onveilig zijn en welke paaltjes kunnen verdwijnen of blijven. De site werd opgezet in het kader van de pilot van het Fietsberaad om enkelvoudige ongevallen terug te dringen.
De site is zo ingericht dat wie via zijn mobiele telefoon naar de site gaat, direct de locatie van het dichtstbijzijnde paaltje op het scherm te zien krijgt en direct kan stemmen. Op basis van de reacties op de website bepaalt de gemeente nu welke paaltjes weg kunnen, welke moeten blijven en waar maatregelen nodig zijn om paaltjes beter te laten opvallen om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken. De 25 meest genoemde locaties pakt de gemeente Amersfoort direct aan; de overige locaties komen later aan bod.
Gezien het aantal stemmen dat is uitgebracht op de website, meer dan 4.200 stemmen door ruim 1.400 unieke bezoekers, mag worden geconcludeerd dat de paaltjes een serieus probleem vormen, stelt Hans Godefrooij van DTV Consultants die de site in opdracht van het Fietsberaad realiseerde.

De volgende stap binnen de Fietsberaad-pilot is dat er nu ook een website komt om gladheid te melden (gladdefietsroutes.nl, nog niet openbaar). Op deze website kunnen fietsers gladde locaties op de kaart aangeven. Bovendien kunnen ze aangeven of ze, als gevolg van winterse gladheid, zijn gevallen. Aan de hand van deze gegevens kan de gemeente snel en adequaat reageren op eventuele knelpunten die fietsers ervaren. Tegelijkertijd geeft de website informatie aan fietsers over de gladheidsbestrijdingsroutes, en kan de gemeente actuele informatie over de gladheidsbestrijding en de aanpak van eventuele knelpunten aan de gebruikers terugkoppelen via Twitter. Een twitterfountain op de site laat de laatste vijf twitterberichten zien. Fietsers weten hierdoor ook beter weten wat ze kunnen verwachten op verschillende fietsroutes en kunnen hun route hierop afstemmen.
Het Fietsberaad vraagt gemeenten die belangstelling hebben om de website te gaan gebruiken zich aan te melden.

Relevantie

Scroll naar boven