Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Gratis stallen zet door

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:07-12-2008

Steeds meer gemeenten gaan over tot het gratis bewaakt stallen van de fiets. In de gemeente Nieuwegein leidde dat al tot een verdubbeling van het gebruik.


Parkeren van de fiets is in Leeuwarden sinds 1 november gratis. De fiets kan overdekt en veilig gestald worden op twee plekken in de binnenstad.
En in Amersfoort wordt de - onbemande - fietsenstalling aan het Mondriaanplein (foto) bij station Amersfoort gratis. Het gaat om een proef die een jaar duurt. De maatregel moet een einde maken aan de fietsenchaos rond het station. Voor de elektronisch beveiligde stalling hebben gebruikers een toegangspas nodig waarvoor men 20 euro borg moet betalen. Ook de onbemande stalling bij station Schothorst wordt gratis.
In Groningen wordt het stallen van de fiets in de bewaakte NS-stalling bij het Hoofdstation met ingang van 2009 in het weekend gratis. Die stalling is vooral in de weekenden overvol. Extra fietsenrekken bij het station en uitschuifbare rekken in de stalling het Stadsbalkon moeten nog meer stallingsmogelijkheden scheppen.
En in Dordrecht zijn de fietsenstallingen Achterom en Statenplein nu helemaal gratis. Niet alleen 's avonds en in het weekend maar ook doordeweeks overdag kan iedereen zijn fiets veilig en gratis stallen in het centrum.

City Stal, de bewaakte fietsenstalling aan de Ringstede in de binnenstad van Nieuwegein, is sinds 1 maart jongstleden gratis. Het gebruik van de City Stal is sindsdien flink toegenomen. In 2007 werden er in de zomermaanden gemiddeld 1.750 fietsen per maand geparkeerd. In 2008 waren dat gemiddeld 4.900 fietsen per maand. De gemeenteraad heeft daarom besloten om een tweede gratis bewaakte fietsenstalling te realiseren op Parkeerterrein West. Dit is een tijdelijke voorziening tot in het nieuwe centrum de drie beoogde permanente fietsenstallingen klaar zijn.
De komende jaren realiseert de gemeente Nieuwegein in de nieuwe binnenstad ruim 2.000 openbare fietsparkeerplaatsen. Daarvan komen er ongeveer 900 in de openbare ruimte, verspreid over het gehele centrum. De overige circa 1.100 plekken worden in drie gratis, bewaakte stallingen gerealiseerd, waarvan de huidige locatie van City Stal er één is. De twee andere fietsenstallingen zullen in de nieuwe binnenstad komen.

Scroll naar boven