Klimaatverandering zal fietsgebruik maar gering beïnvloeden

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:18-12-2012

De invloed van weer is groot genoeg om zichtbaar te worden in de jaarlijkse nationale fietsprestaties in Nederland. Toch betekent dit niet perse dat klimaatverandering een zware invloed zal hebben op het fietsgebruik in Nederland.


In de studie Fietsen door weer en wind van de VU Amsterdam is bekeken wat het effect is van een klimaatverandering, gegeven het feit dat het fietsgebruik nauw samenhangt met het weer. Zo maken Nederlanders op warme dagen 30% meer fietsverplaatsingen dan op koude dagen. Maar uit de studie blijkt dat de invloed van klimaatverandering op het mobiliteitsgedrag inclusief het fietsgebruik vermoedelijk relatief beperkt zal zijn. Ook wanneer wordt uitgegaan van de meer extreme scenario’s met een geleidelijke gemiddelde temperatuurstijging van zo’n 2.5 graad C in 60 jaar en een toe- of afname van neerslag tot 20% doemt niet een sterk gewijzigd mobiliteitsbeeld. De invloed van andere factoren die toekomstige transportsystemen zullen beïnvloeden (technologie, demografie, economie, life-styles en de komst van de e-bike) is vermoedelijk een stuk groter dan die van klimaat.
Tegelijk geldt volgens de onderzoekers dat het wel goed is om het klimaatthema te betrekken bij het mobiliteitsbeleid omdat proactief beleid vaak tegen lage kosten het transport systeem robuuster kan maken.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Klimaatverandering zal fietsgebruik maar gering beïnvloeden

No data found
Scroll naar boven