De centrale ligging van Borne in de Netwerkstad Twente betekent dat er in de gemeente een grote aandacht is voor vraagstukken op het gebied van verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid. Denk daarbij aan de barrière van de huidige provinciale rondweg N743 tussen de kern van Borne en de wijken Bornsche Maten en Stroom Esch, het regionale verkeer vanuit Almelo, Tubbergen en Dinkelland richting Hengelo en de A35 Borne West en de barrière van het spoor. Borne wordt door het spoor en de huidige N743 in drie delen gesplitst.
Borne is binnen de Netwerkstad Twente volop in beweging. De gemeente heeft de behoefte om het huidige Structuurplan Uitbreiding Borne (2004) te actualiseren en de grote ruimtelijke ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en infrastructuur opnieuw af te stemmen en vast te leggen in de Structuurvisie.
De Woonvisie en de Bedrijventerreinenvisie zijn inmiddels door de gemeenteraad vastgesteld (november 2010 respectievelijk februari 2011). De Mobiliteitsvisie is de laatste onderlegger voor de nieuwe Structuurvisie. Deze beschrijft in hoofdlijnen de keuzes die de komende 10 jaar op het gebied van verkeer en vervoer noodzakelijk zijn om de verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid te verbeteren. Juist door de centrale ligging van Borne in Twente moeten keuzes die de gemeente Borne maakt breed draagvlak bij Regio Twente en buurgemeenten krijgen. Borne neemt dan ook deel aan projecten die Regio Twente uitvoert en zal deze uitkomsten integraal gebruiken voor haar beleid.
De Mobiliteitsvisie is een verdieping van het huidige Integraal Verkeers Plan (IVP) uit 2008. Deze verdieping vindt met name zijn beslag in de recente onderzoeken die zijn uitgevoerd naar een aantal grotere infrastructuurprojecten waarvoor de gemeente Borne zich de komende jaren gesteld ziet. Belangrijke kaders welke in het IVP voor de raad zijn vastgesteld zijn onder andere het knippen van de N743 ter hoogte van de Bornsche maten en daarmee het willen aanleggen van een Westelijke Randweg. Het versneld aanleggen van de Zuidelijke Randweg, het versneld aanleggen van de fietssnelweg tussen Borne en Hengelo en het oplossen van de spoorsedoorsnijding in Borne.
Mobiliteit Visie:
Borne wil nu en in de toekomst kunnen voorzien in de mobiliteitsbehoefte van haar eigen inwoners en van de productie-, distributie- en (landbouw)bedrijven in haar gemeente. Doorgaand verkeer rijdt niet meer door de gemeente Borne maar zal om de gemeente Borne parallel aan de A1/A35 geleid worden. Hierdoor zullen ook voor het regionaal verkeer de knelpunten in Zenderen en Borne tot het verleden behoren.
Mobiliteit Doelen:
- Verbeteren van de regionale en de lokale bereikbaarheid
- Verhogen van de verkeersveiligheid
- Creëren van een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving
Mobiliteit Oplossingen:
- Bereikbaarheid
De bereikbaarheid van Borne wordt in sterke mate verbeterd door de nieuwe randwegenstructuur om Borne. Door de aanleg van de Zuidelijke Randweg wordt het Bedrijventerrein Buren-Veldkamp tweezijdig op het (inter) nationale wegennet - de A1 en de A35 - ontsloten waarbij er tevens een ontlasting optreedt van de verkeersdrukte ter hoogte van Westermaat Plein. Voor de regionale bereikbaarheid (Innovatiedriehoek) geldt de Zuidelijke Randweg als een belangrijke – nu nog ontbrekende – by-pass in het geval zich op de A1/A35 stremmingen of calamiteiten voordoen. De Zuidelijke Randweg wordt in de studies van Regio Twente gezien als No-regret maatregel, m.a.w. deze zal ten alle tijden aangelegd moeten worden om de doorstroming op het lokaal en bovenlokaal wegennet te verbeteren.
Om de barrièrewerking van de N743 ter hoogte van de Bornsche Maten op te heffen zal de N743 in toekomst fysiek worden geknipt. Die knip kan pas worden gemaakt als een alternatieve route in de vorm van een Westelijke Randweg is gerealiseerd. Uit de tracéstudie (bijlage AII) naar de Westelijke Randweg is gebleken dat de variant 5b de voorkeur heeft. Variant 5b loopt zo dicht mogelijk langs de snelweg (A1/A35) welke daarna tussen Zenderen en de Elhorst-Vloedbelt op de N743 aansluit. Deze weg bundelt de verkeersstromen en biedt niet alleen een zeer goede oplossing voor het omleiden van het doorgaand verkeer om de kern van Borne en Zenderen, maar zorgt tevens voor het behouden van een directe en robuuste verbinding Hengelo-Almelo. Daarnaast verbetert de bereikbaarheid van het Twentse achterland (Albergen, Tubbergen). Variant 5b zorgt voor het behoud van de Zendersche Es en de leefbaarheid van Zenderen. Variant 5b zal goed ingepast worden waardoor de landeigenaren tussen de A1/A35 en de N743, waar de weg komt te liggen, zo min mogelijk hinder van deze nieuwe weg ondervinden. Na het aanleggen van deze Randweg kan de N743 door Zenderen als erftoegangsweg 30 km/h ingericht worden. De N743 tussen Zenderen en Borne kan als erftoegangsweg 60 km/h ingericht worden en de N743 door Borne wordt ter hoogte van de Stroom Esch afgewaardeerd naar 50 km/h. Ter hoogte van de Bornsche Maten wordt de N743 verwijderd (geknipt). De Bornerbroeksestraat wordt tevens als erftoegangsweg 60 km/h ingericht. Voor de Groene Poort betekent dit dat het gebied doorkruist gaat worden door twee erftoegangswegen 60 km/h (huidige N743 en Bornerbroeksestraat) i.p.v de huidige twee gebiedsontsluitingswegen 80 km/h. Daarnaast zal de Regionale Westelijke Randweg zo lang mogelijk langs de snelweg lopen waarna het naar de N743 afbuigt. De Regionale Westelijke Randweg zorgt voor een duurzame oplossing en zal onderdeel van het Regionale netwerk worden. Financiële middelen voor de Westelijke Randweg zijn echter nog niet voorhanden. Hierdoor kan de knip in de N743 pas op de middel of lange termijn gerealiseerd worden. De eerste gesprekken met de betrokken overheden zijn al gevoerd en na vaststellen van het tracé zullen deze contacten geïntensiveerd worden.
De realisatie van de Westelijke Randweg en het oplossen van de spoorse doorsnijding in Borne zijn sterk aan elkaar verbonden. Het aanleggen van variant 5b zal de spoorse doorsnijding in Borne niet oplossen. De raad heeft aangegeven de huidige barrière te willen oplossen door het spoor te verdiepen. In het kader van de spoorse doorsnijding is Borne in twee zones verdeeld. Zone één aan de westkant van Borne met één gelijkvloerse overweg en zone twee met vier gelijkvloerse overwegen in het centrum. In zone twee (centrum) wil de gemeente het spoor verdiept aanleggen.
Om meer inzicht te krijgen in de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van verdiept spoor zal een vervolg onderzoek worden uitgevoerd. Hierin zal het verdiept spoor versus tunnels worden uitgewerkt en zullen verkeersstromen beter in beeld gebracht gaan worden. Met behulp van het vervolg onderzoek kan het college en de gemeenteraad een integrale afweging maken om de spoorse doorsnijding in Borne op te lossen. Deze keuze zal in de Structuurvisie vastgelegd worden. |
Er wordt nog onderzoek uitgevoerd naar het rechtstreeks aansluiten van de Bekenhorst op de afgewaardeerde N743. Door een mogelijke rechtstreekse aansluiting zal de Stroom Eschlaan en de Weerselosestraat langs de N743 minder doorgaand verkeer gaan ontsluiten. Het stukje Weerselosestraat tussen de Stroom Eschlaan en de nieuwe aansluiting op de N743 zal echter wel drukker worden.
Belangrijke bestemmingen moeten goed bereikbaar zijn per fiets en er moeten voldoende fietsparkeerplaatsen zijn. Rondom het NS Station is dat inmiddels gerealiseerd. Volgens onderzoek van de NS zal er echter in 2020 een te kort zijn aan fietsparkeerplaatsen. In het toekomstige fietsbeleidsplan zal hier aandacht voor zijn. In het Centrum worden - daar waar nodig - extra fietsparkeerplaatsen aangelegd. Enkele van deze parkeerplaatsen worden voorzien van oplaadapparatuur voor de elektrische fiets, zoals nu op het Dorsetplein. Per fase van het centrumplan zal ook het fietsparkeren meegenomen gaan worden. Tevens zal gekeken worden of buiten winkeltijden om fietsen in de winkelstraten toegestaan kan worden. Nu is dit nog 24 uur per dag een wandel gebied.
In Borne wordt het openbaar vervoer verder gestimuleerd. Bushaltes worden opgehoogd waardoor meer mensen gebruik kunnen maken van het reguliere OV. Buslijn 51 en de nieuwe buslijn 50 (welke door de Bornsche Maten en de Stroom Esch zal rijden) zullen langs het station rijden. Hierdoor ontstaat een beter OV-knooppunt. Door daarnaast de OV-fiets op het station te faciliteren wordt het voor- en natransport verbeterd. Met Syntus (vervoerder per december 2013) zijn gesprekken gaande om met kleinere bussen te gaan rijden. Dit past beter in het dorpsbeeld van Borne.
- Verkeersveiligheid
Door in te zetten op de 3 E’s, te weten Engineering (het veiliger maken van de weg), Educatie (het veranderen van kennis, vaardigheden en houding in en over het verkeer) en Enforcement (de handhaving op de verkeersregels) wil Borne de verkeersveiligheid verhogen. Schoolomgevingen en schoolroutes worden in het overkoepelende School Vervoer Plan opgenomen en langzaam verkeerroutes (o.a. voor de fiets) worden veiliger gemaakt. In 2011 is er duurzame en energiebesparende LED-verlichting langs de fietspaden van Hertme en van Zenderen naar Borne aangelegd. Enkele wijken worden de komende jaren duurzaam veilig ingericht middels 30km zones.
- Gezonde en aantrekkelijke Leefomgeving
Door realisatie van een nieuwe randwegenstructuur wordt de huidige provinciale verbinding tussen Hengelo en Almelo (N743) geknipt waardoor de Bornsche Maten een optimale aansluiting krijgt op de kern van Borne. In Zenderen wordt de N743 als erftoegangsweg 30 km/h ingericht. Ook ter hoogte van de Stroom Esch zal de verkeersintensiteit lager worden. Borne zet zich in om de groei van het goederenvervoer tegen te gaan. Daarnaast zet Borne zich in voor een duurzame oplossing voor de spoorbarrière en voor de milieuoverlast (trillingen, geluid, etc.) die door het spoor veroorzaakt worden.
De realisatie van de fietssnelweg F35 langs het spoor, welke onderdeel uitmaakt van het Hoogwaardig Fietsnetwerk Twente (HFT), draagt bij aan het bereiken van een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving.
In 2012 wordt de koersnota voor het parkeerbeleid geschreven waarna in het
uitwerkingsprogramma o.a. een beter gebruik van de parkeergarage, het dubbel gebruik van de openbare ruimte en de aanleg van oplaadpunten voor fiets en auto nagestreefd zal worden.