Oostenrijkse supermarkt richt zich op fietser

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:13-10-2010

In Oostenrijk heeft winkelketen Spar samen met de gemeente Wenen zijn filialen voorzien van fietsstandaards. Bij elkaar gaat het om 650 fietsparkeerplaatsen. Daarnaast wordt een aantal filialen voorzien van oplaadpalen voor de e-fiets.


  • In totaal zijn bij circa 114 filialen in Wenen fietsstandaards geplaatst, goed voor 650 fietsen. Daar is zo'n € 150.000 voor uitgetrokken. De standaards verschenen bij afzonderlijke winkels (20%), maar vaak ook bij winkelcentra (80%).
    Dat plaatsen ging overigens niet altijd zonder slag of stoot. De ruimte was soms beperkt en lokale bestuurders moesten nogal wennen aan het idee om bijvoorbeeld autoparkeerplaatsen in te ruilen voor fietsparkeerplaatsen. Argument dat daarvoor werd gehanteerd, is dat vier fietsbeugels, met plaats voor acht fietsen, minder ruimte in beslag nemen dan één autoparkeerplaats. Toch lukte het om het hele project binnen acht maanden rond te krijgen.
    Het zogenaamde Bike & Buy initiatief werd ondersteund door de verkoop van fietsaccessoires, zoals fietsmanden en fietssloten. Maar ook verkoopt de Spar elektrische fietsen die voor een schijntje (rond € 400) de deur uitgaan, mede dankzij een overheidssubsidie van € 180. Daarvoor worden ook 30 Spar-oplaadstations geplaatst die worden gevoed met groene stroom. Ook de werknemers kunnen meeprofiteren. Ze krijgen nog eens € 100 extra korting op een elektrische fiets.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Oostenrijkste supermarkt richt zich op fietser

No data found
Scroll naar boven