Parijs zet in op huurfietsen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:16-07-2007

Na steden als Lyon, Barcelona, Wenen en Berlijn kent nu ook Parijs een elektronisch fietsverhuursysteem. En het is meteen ook het meest omvangrijke systeem. In totaal staan er zo&'n 10.000 huurfietsen verspreid over 750 stallingen.


Dat moeten er voor het eind van het jaar 20.000 worden. De Parijse huurfietsen (Vélib') kennen drie versnellingen, een mandje voorop en de kabels zijn keurig in het frame weggewerkt. Het gewicht is 22 kg. Dat is wat zwaarder dan een gewone fiets, maar men verwacht dan ook dat de fietsen intensief gebruikt gaan worden, namelijk 10 tot 15 ritten per dag ofwel bij 20.000 fietsen zo’n 200.000 ritten op een dag.
De kosten voor de gebruiker zijn laag gehouden. Men kan kiezen uit eendaagse, zevendaagse en jaarabonnementen. Daarvoor betaalt men respectievelijk 1, 5 of 29 euro. Het eerste half uur is vervolgens gratis. Daarna lopen de kosten vrij snel op: 1 euro voor het volgende half uur, 2 euro voor nog een half uur en 4 euro voor een derde half uur. De tarieven zijn zo opgebouwd om concurrentie met gevestigde fietsverhuurders tegen te gaan.
Abonnementhouders identificeren zich bij een automatische stalling met een speciaal pasje. Voor de kortere perioden kan men gebruikmaken van een bankpas of creditkaart. Het gebruik is toegestaan vanaf 14 jaar, jongeren tussen 14-18 jaar moeten toestemming hebben van een volwassene.
Het project wordt getrokken door Decaux, de exploitant van buitenreclame die ook in andere steden actief is (en onlangs nog een voorstel voor een dergelijk systeem indiende bij de gemeente Utrecht).
Overigens is het aantal fietspaden nog beperkt. In totaal telt Parijs nu 371 km aan fietspaden en stroken.

Link naar filmpje op vk.tv. 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Parijs zet in op huurfietsen

Scroll naar boven