Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Ook in Barcelona slaan gratis huurfietsen aan

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:06-08-2007


Ook in Barcelona blijkt het elektronisch verhuren van fietsen aan te slaan. Dit voorjaar werd gestart met 200 fietsen, inmiddels zijn het er al 1500. Eind van het jaar moeten dat er 3000 zijn, verdeeld over 200 verhuurstations.


Inmiddels kennen alle grote Europese steden een systeem van gratis huurfietsen. Dit jaar introduceerden Parijs en Barcelona de huurfiets. Bicing heet het systeem in Barcelona.
De huurfiets wordt vrijgegeven bij een verhuurpunt als een magneetkaart door de kaartlezer wordt gehaald. Als er geen fiets meer beschikbaar is, verwijst een informatiezuil naar nabijgelegen verhuurpunten.
Het verhuursysteem kent twee abonnementsvormen: een weekkaart voor één euro en een jaarkaart voor 24 euro. Met zo’n abonnement kan men maximaal twee uur een fiets huren. Daarvan is het eerste half uur gratis, en volgende halve uren kosten 30 cent. Daarna gaat een tarief in van 3 euro per uur. Wie vaker dan drie keer langer dan twee uur wegblijft, verliest zijn abonnement. En bij verlies van de fiets wordt 150 euro van de rekening afgeboekt.
Bicing lijkt aan te slaan. De eerste twee maanden melden zich al 30 000 deelnemers aan via internet.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Ook in Barcelona slaan gratis huurfietsen aan

Scroll naar boven