Rekentool autocapaciteit bij kruisen van fietsstromen in de voorrang

  • Soort:Tools
  • Auteur:Victor L. Knoop en Maria Jettina Wierbos (TU-Delft) en Otto van Boggelen (CROW-Fietsberaad)
  • Uitgever:CROW-Fietsberaad
  • Datum:14-12-2023
Deze rekentool is een hulpmiddel om te bepalen wanneer fietsstromen in de voorrang in tweeën gesplitst moeten worden, eventueel een heen- en een terugstroom. ​We beschouwen deze tool als een eerste prototype.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • Fietsers die met voorrang in grote aantallen een gebiedsontsluitingsweg oversteken, kunnen de nodige vertraging opleveren voor het doorgaande verkeer. Dat is in ieder geval deels te voorkomen door de stromen fietsers op te splitsen.

    Deze tool is een hulpmiddel om te bepalen wanneer fietsstromen in de voorrang in tweeën gesplitst moeten worden. Het idee erachter is dat het autoverkeer gebruik maakt van hiaten in de fietsstromen. Splitsing van de fietsstromen leidt ertoe dat er per stroom meer afzonderlijke hiaten ontstaan. De optelsom van deze afzonderlijke hiaten pakt aanzienlijk gunstiger uit dan de hiaten die zich voordoen in een enkele stroom fietsers. We beschouwen deze tool als een eerste prototype. Het geeft pas betrouwbare uitkomsten als de aannames in de tool in de praktijk getoetst zijn. Afhankelijk van de reacties willen we bepalen of we de tool verder willen verbeteren. Reacties en gebruikerservaringen zijn daarom meer dan welkom via fietsberaad@crow.nl.

    De tool is gebaseerd op een modelstudie [open access] verricht door Victor L. Knoop en Maria Jettina Wierbos (TU-Delft) en Otto van Boggelen (CROW-Fietsberaad). Het is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen CROW-Fietsberaad, TU-Delft en Verkeersmodellering.nl. De tool is een aanvulling op de Fietsberaadnotitie "Simulatie van fietsstromen" (september 2023) die uit de inventarisatie is gekomen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Rekentool autocapaciteit bij kruisen van fietsstromen in de voorrang

Scroll naar boven