Rotterdamse Fietspunt leidt tot minder bezwaren tegen ruimen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:14-03-2011

Sinds de komst van Fietspunt in Rotterdam is het aantal bezwaren tegen het weghalen van fietsen met zo&'n 30% gedaald. Het Fietspunt is een centraal verzamelpunt waar verwijderde fietsen, brommers en snorfietsen worden verzameld.


In december 2009 opende Fietspunt haar deuren in Rotterdam. Daarvoor werden fietsen door Stadstoezicht verwijderd en op verschillende locaties opgeslagen. Fietseigenaren moesten vaak zoeken naar een speld in een hooiberg als hun fiets was verdwenen, omdat die overal kon staan. Maar ook was de registratie van de binnengekomen tweewielers niet op orde. Om die reden besloot de gemeente Rotterdam om een verzamelpunt te organiseren waar alle door Stadstoezicht verwijderde fietsen worden opgeslagen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om fietswrakken met geschatte reparatiekosten van meer dan €50,-. Ook fietsen die staan op plaatsen waar het verboden is om fietsen langer dan vier weken onbeheerd te laten staan worden weggehaald. En tenslotte zijn er de hinderlijk en verkeerd geparkeerde fietsen die overlast geven met betrekking tot de verkeersveiligheid of die op een plek staan waar een parkeerverbod geldt. Hinderlijk en verkeerd geparkeerde fietsen worden dezelfde dag verwijderd. Andere fietsen krijgen eerst een waarschuwingssticker.
De handhaving gebeurt door Stadstoezicht op grond van de APV en Roteb brengt de verwijderde fietsen naar het Fietspunt. Daar worden de fietsen in een online database ingevoerd met foto en kenmerken als merk, kleur, type en framenummer. Elke fiets krijgt een registratienummer. De eigenaar kan online zoeken naar zijn eigendom. Bij een treffer kan de eigenaar zijn fiets met een geldig legitimatiebewijs, een fietssleutel, betaalmiddel en het registratienummer ophalen. Alle binnenkomende rijwielen worden ook nog eens gescand met een chipreader. Als blijkt dat de fiets gestolen is neemt Fietspunt contact op met de politie. Middels de n.a.w.-gegevens wordt de rechtmatige eigenaar ingelicht.
Wrakken worden twee weken opgeslagen en de andere fietsen dertien weken. Na deze termijn vervallen ze aan de gemeente Rotterdam die daar actief mee aan de slag gaat. Niet meer rijvaardige fietsen worden uit elkaar gehaald, de bruikbare onderdelen hergebruikt, de frames doorgeknipt en als oud ijzer aangeboden. Fietsen die nog wel in een goede staat zijn worden gerepareerd met materiaal van de gesloopte fietsen. De opgeknapte fietsen gaan vervolgens naar Piekfijn, tweedehands warenhuizen van Roteb voor verkoop.
Roteb helpt ook mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Die kunnen bij Fietspunt een opleiding volgen voor fietstechnicus om uiteindelijk door te stromen naar de arbeidsmarkt waar een groot tekort is aan fietsenmakers. De eerste cursus is inmiddels afgerond. De geslaagde kandidaten krijgen een certificaat voor fietstechnicus. Mensen uit de WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) en met een loonkostensubsidie doen werkervaring op bij het Fietspunt, leren samen te werken met collega’s en leren zowel in theorie als in de praktijk alles over fietsen. Fietspunt is voor deze cursus gecertificeerd door het kennis- en opleidingscentrum Innovam.
Sinds de start van het Fietspunt zijn zo’n 4.000 verkeerd en hinderlijk geparkeerde fietsen verwijderd. Hiervan zijn rond de 2.000 fietsen opgehaald door hun eigenaar. Verder zijn er meer dan 4.000 fietswrakken en weesfietsen zijn uit de stad weggehaald.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Rotterdamse Fietspunt leidt tot minder bezwaren tegen ruimen

Scroll naar boven