Op kruispunten met een conflictvrije regeling, waar alle richtingen afzonderlijk groen krijgen, komen overigens wel conflicten voor. Ongeveer 20 procent van de conflicten tussen rechtdoorgaande fietsers en rechtsafslaand autoverkeer vinden plaats op deze kruispunten. Voor voetgangers is dit 25 procent. Mogelijke oorzaak hiervan is dat fietsers en voetgangers het rode licht negeren of aan het eind van de groenfase oversteken. SWOV adviseert op deze kruispunten om te handhaven op roodlichtnegatie om de verkeersveiligheid te verbeteren.
Deelconflicten
Op kruispunten waar deelconflicten tussen fietsers en autoverkeer wel zijn toegestaan adviseert SWOV om de voorrangssituatie, waar dat nog niet is gebeurd, expliciet aan te geven met bebording. Verder zouden vrijliggende fietspaden langs gebiedsontsluitingswegen ter hoogte van kruispunten 2 tot 5 meter moeten worden uitgebogen, moet de voorrang tussende kruisende fietspaden goed geregeld zijn en is er voldoende opstelruimte nodig voor wachtende fietsers en voetgangers.
Oversteeklengte
Naast de relatie tussen conflicten en verkeersregeling onderzocht SWOV ook de relatie tussen de conflicten en oversteeklengte. Een kortere oversteeklengte geeft meer conflicten tussen rechtsafslaande voertuigen en voetgangers. Men loopt relatief vaker door rood bij een kortere oversteeklengte dan bij een langere oversteeklengte. Maar met een langere oversteeklengte lopen voetgangers en fietsers wel weer meer risico op een ongeval. De relatie tussen oversteeklengte, roodlichtnegatie, ongevallen en conflicten is nog bron voor nader onderzoek.
Conflictanalyse
De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op literatuurstudie en conflictobservatie op 18 kruispunttakken van 10 verschillende kruispunten van Nederlandse gemeenten. Op al deze kruispunttakken vonden gedurende een week video-opnames plaats op basis waarvan men de conflicten in kaart bracht. Om een conflict te definiëren keek men naar het tijdsverschil tussen de kruisende verkeersdeelnemers – als dit kleiner is dan een bepaalde drempelwaarde is er sprake van een conflict.
Verkeersveiligheid
Naast deze analyse beoordeelde SWOV ook de verkeersveiligheid van de kruispunten op locatie. Hieruit bleek dat op bijna alle kruispunten de snelheidslimiet te hoog was, 50 of 70 km/h, terwijl 30 km/h op deze kruispunten de veilige snelheid zou zijn. Verder trof men geen snelheidsremmers aan, waren fietspaden onvoldoende uitgebogen en was er onvoldoende ruimte voor fietsers om zich veilig op te stellen. SWOV heeft hierover gerapporteerd aan de betreffende gemeenten.
De volledige resultaten van het onderzoek zijn
hier te lezen.