Strava fietsdata ook aardig nauwkeurig

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:19-09-2016

Nederland en Vlaanderen kennen de Fietstelweek. Een week lang worden enkele tienduizenden fietsers gevolgd met behulp van een speciale app. Maar het is niet de enige manier om fietsdata in te zamelen.&


Want er zijn ook fitness-apps zoals bijvoorbeeld Strava die data inzamelen. Vooral om de fysieke prestaties van sporters in kaart te brengen, maar met dergelijke data kunnen ook de verplaatsingen van fietsers in kaart worden gebracht. In Amerika wordt de data door tientallen steden gebruikt om het fietsbeleid van de grond te krijgen.

Voor beide methoden is wat te zeggen. Bij een app als Strava is een veel gehoord bezwaar dat de app vooral wordt gebruikt door mensen die veel aan sport doen. En wellicht is dat ook de groep die meer te besteden heeft en misschien meer tijd heeft om aan sport te doen. Een selecte steekproef dus.

Als je inzoomt op de Strava-kaart van Nederland, is te zien waar dat toe kan leiden. De openbare wielerbaan bij Leiden (Roomburg) bijvoorbeeld staat als een dikke streep op de kaart vanwege de vele snelle fietsers daar. En dat zie je bij meer specifieke trajecten die veel door wielrenners worden gebruikt.

Maar ook de Fietstelweek is waarschijnlijk engiszins selectief. Zo wordt dit jaar bijvoorbeeld extra aandacht besteed aan de deelname van jongeren, omdat gebleken is dat die vorig jaar ondervertegenwoordigd waren. Kennelijk spreekt zo’n telweek ouderen meer aan.

Je kunt die ruis tot op zekere hoogte uit de data filteren. Bij Strava kan een gebruiker zelf aangeven of het een recreatieve rit is of een woon-werkrit en Strava gebruikt een algoritme om vaste ritten tussen huis en een andere locatie te herkennen als woon-werkritten.

In een recent onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention is de data die Strava levert vergeleken met data die via een enquête is opgehaald bij zo’n 3,5 miljoen huishoudens. De resultaten bleken aardig te sporen. Het onderzoek suggereert zelfs dat aanvullende informatie als bijvoorbeeld de hartslag naast snelheid en route nog interessante extra informatie zou kunnen opleveren.

Een ander verschil tussen de Fietstelweek en Strava is dat de Fietstelweek data over één week verzameld en Strava data verzamelt gedurende het hele jaar, dus ook in verschillende jaargetijden.

Dan verschillen de kosten tussen beide methoden aanzienlijk. Meedoen aan de Fietstelweek kost je als provincie ettelijke tienduizenden euro’s. Wel wordt een deel van de data daarvoor ook als open data gepubliceerd. Bij Strava data kun je selectief inkopen en de kosten per deelnemer liggen rond de 0,80-1 euro per gebruiker en dan kom je veelal lager uit.

Blijft de vraag welke methode de beste data oplevert voor welke toepassing. Vooralsnog zijn de veel deskundigen van mening dat de Fietstelweek de meest gedetailleerde data oplevert voor de Nederlandse steden. Maar wie wil weten welke belemmeringen snelle fietsers op hun route tegenkomen, kan ook bij Strava terecht.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Strava fietsdata ook aardig nauwkeurig

Scroll naar boven