Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Veldonderzoek door de crowd

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:14-06-2011

Het nieuwe Amsterdamse bedrijf Roamler lanceert een iPhone app waarmee het mogelijk wordt snel en goedkoop veldonderzoek te doen, bijvoorbeeld naar de onderhoudstoestand van fietspaden.


Het gaat om een vorm van crowdsourcing, waarbij de gebruikers geld kunnen verdienen door actief mee te doen. Bedrijven of overheden kunnen locatiegebonden opdrachten uitschrijven. Ze variëren van het maken van een foto of video tot het invullen van een checklist of het schrijven van een review. Voor iedere goed uitgevoerde opdracht ontvangt de iPhonegebruiker bonuspunten én een geldbedrag.
De applicatie wordt op dit ogenblik getest met toepassingen voor onder andere Heineken en de gemeente Amsterdam. De eerste gebruikt Roamler om de controleren hoe de schuimkraag is op een getapt biertje, de gemeente Amsterdam vraagt gebruikers graffiti in kaart te brengen en hun mening daarover te geven.
De applicatie lijkt ook perspectief te bieden voor verkeerskundig veldonderzoek. Bijvoorbeeld om zo in beeld te brengen hoe de onderhoudstoestand is van het fietsnetwerk of om gevaarlijke hindernissen zoals paaltjes op te sporen.
Op dit ogenblik wordt nog getest met een beperkt aantal gebruikers. De ontwikkelaars van de app willen het netwerk van gebruikers geleidelijk en gecontroleerd uitbreiden. Overigens bestaat er ook al een dergelijk app in de VS (Gigawalk).

Relevantie

Scroll naar boven