Amsterdam onderzoekt intelligente snelheidsaanpassing e-fiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:11-03-2024
De gemeente Amsterdam onderzoekt samen met het Townmaking Institute en telecombedrijf Odido de mogelijkheid om de snelheid van elektrische fietsen in de stad tijdelijk en/of lokaal te begrenzen. Deze technologie is nog in ontwikkeling, de eerstvolgende stap zou een praktijktest op een drukke fietsroute moeten worden.

Het idee is dat de snelheidsverschillen tussen fietsers in bepaalde situaties kunnen worden beperkt om de veiligheid te vergroten, bijvoorbeeld in schoolzones, tijdens slechte weersomstandigheden of bij wegafsluitingen. Elektrische fietsen moeten hiervoor constant in verbinding staan met de een communicatienetwerk om de actuele maximumsnelheid te ontvangen.
 
De gemeente Amsterdam, het Townmaking Institute en Odido voerden eerder al een pilot uit op een gesloten circuit, de volgende stap is een pilot op een drukke fietsroute. De werkelijke implementatie van deze vorm van intelligente snelheidsaanpassing voor e-fietsen zal naar verwachting nog lange tijd op zich laten wachten. Om het systeem op grote schaal in te voeren zijn afspraken nodig met e-fietsfabrikanten en de Europese Commissie, moet er voor de hele stad inzicht zijn in waar en wanneer de fietssnelheid omlaag zou moeten en moet het duidelijk zijn of een maximumsnelheid op fietspaden mogelijk is. Daarnaast is enige vorm van publieke weerstand niet ondenkbaar.
 
 
Bronnen: Gemeente Amsterdam, Townmaking Institute
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Amsterdam onderzoekt intelligente snelheidsaanpassing e-fiets

Scroll naar boven