App weet wanneer verkeerslicht op groen gaat en geeft snelheidsadvies

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:05-01-2018

Apps voor de smartphone die verkeerslichten aansturen kennen we inmiddels. De nieuwste variant gaat nog een stap verder en helpt alle verkeersdeelnemers - ook de fietser -& met een snelheidsadvies op maat.


 • De app draait op dit moment op proef op een deel van de ringweg rond het centrum van Kopenhagen, maar is ontwikkeld door het Nederlandse hi-tech bedrijf Technolution.

  GreenCatch – zoals de app heet - weet wanneer het volgende verkeerslicht op groen gaat en geeft de weggebruiker een snelheidsadvies. Wanneer de weggebruiker zich aan de geadviseerde snelheid houdt, staat het verkeerslicht bij aankomst op groen. GreenCatch kan op deze manier een groene golf voor elke verkeersdeelnemer realiseren, uiteraard afhankelijk van de verkeersdrukte .

  GreenCatch kent de status van alle verkeerslichten, ook van fietsverkeerslichten en speciale OV-verkeerslichten. De gebruiker geeft aan welk transportmiddel hij gebruikt en de app past de snelheidsadviezen daarop aan.

  De GreenCatc-app is in Kopenhagen beschikbaar in twee versies. Het verschil zit in de manier waarop de tijd-tot-groen en de tijd-tot-rood van de verkeerslichten worden ontvangen. Bij de ene  versie wordt via Bluetooth contact gemaakt met een speciale ontvanger in de auto, die op zijn beurt weer contact maakt met zenders langs de kant van de weg. Deze versie wordt in eerste instantie getest met vrachtauto’s. De tweede versie van de app ontvangt de verkeerslichtgegevens vanaf een centrale server, aan de hand van de gps-positie van de gebruiker. Deze server verzamelt de data van wegkantsystemen en geeft ze via de cloud en 4G door aan de GreenCatch-app. De 4G-versie van GreenCatch is geschikt voor alle rijdende weggebruikers, van fietsers tot vrachtwagenchauffeurs.

  Vanwege de veiligheid zal de app nooit adviseren om sneller te rijden dan de maximumsnelheid. Hetzelfde geldt voor snelheden die te laag zijn voor de verkeerssituatie. Wanneer de verkeersdeelnemer in de buurt komt van het volgende verkeerslicht, geeft GreenCatch geen advies, om te voorkomen dat mensen te veel op de app gaan letten en geen aandacht meer hebben voor het verkeerslicht zelf.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

App weet wanneer verkeerslicht op groen gaat en geeft snelheidsadvies

No data found
Scroll naar boven