Utrecht beproeft groene golf voor fietsers

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:02-11-2015

Rond de start van de Tour de France werd de Light Companion voor het eerst gepresenteerd. Een geavanceerde groene golf voor fietsers. Het systeem kreeg een eerste echte praktijktest.


Innovatiebureau Springlab ontwikkelde in samenwerking met de gemeente Utrecht de Light Companion.

Het idee is dat fietsers een meelopend groen lampje volgen, om zo zonder te stoppen het volgende verkeerslicht te kunnen passeren. Het systeem detecteert iedere fietser afzonderlijk en berekent hoe hard deze moet fietsen om het groene licht te halen. Vervolgens krijgt elke fietser een eigen groen LED lampje om te volgen. Per fietser zal de snelheid verschillen, maar de snelheden blijven altijd goed te doen voor alle fietsers.

Het verwachte voordeel van de Light Companion is dat deze ervoor zorgt dat fietsers in groepen aankomen bij het verkeerslicht. Hierdoor kan de wachttijd voor fietsers verkort worden en wordt de doorstroom van het hele kruispunt verbeterd.

Op de Kardinaal de Jongweg is een prototype getest. Uit een analyse moet vervolgens blijken of de Light Companion past bij de uitvoering van het actieplan Utrecht Fietst! 2015-2020, dat een betere doorstroming voor fietsers als doel heeft, zo laat de gemeente weten.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Utrecht beproeft groene golf voor fietsers

Scroll naar boven