Bike-sharing World Map

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:30-01-2011

De kaart van Europa laat inmiddels een indrukwekkend aantal locaties zien waar fietsleensystemen in bedrijf zijn. Maar ook buiten Europa vinden we er steeds meer. Alleen Nederland vormt nog een witte vlek.


The Bike-sharing World Map is te vinden op internet. Hij wordt bijgehouden door The Bike-sharing Blog. De kaart laat in Europa een sterke concentratie zien, met veel groene fietsjes in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Maar ook in landen als België, Engeland, Italië en Oostenrijk rukt het fenomeen op. Buiten Europa zijn er op vrijwel alle continenten leenfietsen te vinden. Behalve de VS en Canada kennen ook Zuid-Amerika, Australië en China de leenfiets.
In Nederland kennen we de leenfiets dus nog niet. Volgens sommige fietsdeskundigen zou een dergelijk systeem hier niet zoveel zin hebben, gezien de hoge fietsdichtheid in ons land. En bovendien hebben we de OV-fiets, die een deel van de vraag al zou opvangen. Met OV-fiets loopt overigens een heel bescheiden leenfietsproef in Haarlem. Daar is de fiets – ook buiten het station – op een paar plekken te huur voor korte tijd. Een proef met de nodige beperkingen, want men moet wel een OV- Fiets kaart hebben. Tot nu toe is het dan ook nog geen succes.
Verder zijn voor zover bekend nog geen gemeenten met plannen om de leenfiets te lanceren. Met uitzondering wellicht van de gemeente Rotterdam, waar volgens verschillende leveranciers van ‘elektronische fietsenrekken’ achter de schermen gewerkt zou worden aan het opzetten van een leenfietsysteem.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Bike-sharing World Map

Scroll naar boven