Eén miljoen e-fietsers

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:27-11-2012

Het aantal e-fietsers zal dit jaar uitkomen op één miljoen. Tien procent van het totale aantal fietskilometers, ofwel 1,3 miljard km per jaar, wordt inmiddels afgelegd op een elektrische fiets.&


Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van het kenniscentrum Fietsberaad naar het bezit en gebruik van e-fietsen. Daarover waren tot voor kort nog nauwelijks gegevens bekend omdat bijvoorbeeld de statistieken van het CBS geen onderscheid maken tussen e-fietsen en ‘gewone’ fietsen.
Dat de fiets veel wordt gebruikt door ouderen wordt in dit onderzoek bevestigd. Van de 60-plussers heeft 10% een elektrische fiets. Een kwart van alle fietskilometers wordt door deze groep gemaakt op een e-fiets. Dat laatste geldt echter ook voor vrouwen van middelbare leeftijd (46-60 jaar). Daar ligt het e-fietsbezit zelfs nog wat hoger, namelijk op 13%.

Het totale aantal fietskilometers afgelegd door 60-plussers is de laatste jaren fors toegenomen, vooral bij de vrouwen. Die fietsten in 2010 ruim 50 procent meer dan in 2000. Dat komt niet alleen omdat er meer 60-plussers zijn, maar ook omdat de gemiddelde 60-plusser per persoon meer kilometers fietst, mede dankzij de e-fiets.
Op een e-fiets wordt gemiddeld 31 km/week gefietst. Dit is behoorlijk meer dan de 18 km/week op een gewone fiets.
En geldt voor de gewone fiets dat men minder kilometers aflegt naar mate de leeftijd stijgt, bij de e-fiets blijft de afgelegde afstand ook bij het klimmen der jaren op peil. Het Fietsberaad heeft ook onderzocht hoe hard e-fietsers rijden. Gemiddeld komt men uit op 18,7 kilometer/uur (bij 60-plussers ligt de snelheid wat lager) en dat is volgens het Fietsberaad zeker niet extreme hard. In het voorjaar van 2013 verschijnt het complete rapport van het onderzoek.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Eén miljoen e-fietsers

No data found
Scroll naar boven