Fiets in plaats auto reduceert CO2-emissies substantieel

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:07-04-2021
Een omvangrijke Europese studie maakt duidelijk dat de fiets tot een substantiële reductie van de CO2-uitstoot leidt, zelfs al wordt wekelijks maar één autorit vervangen door een fietsrit.

londen_l.jpgVolgens de onderzoekers van de University of Oxford en een aantal andere universiteiten in de verschillende onderzochte steden is het de eerst keer dat de CO2-winst door een overstap van auto naar fiets is doorgerekend.

Voor de studie [niet open access] zijn zo’n 2000 mensen gevolgd in zeven Europese steden (Antwerpen, Barcelona, Londen, Orebro, Rome, Wenen en Zürich). Van hen is het reisgedrag geanalyseerd, inclusief reisdoel, woon-werkverkeer, toegang tot het ov, sociaal-economische factoren en dergelijke. Op basis van deze gegevens is becijferd hoe een verandering van de belangrijkste reiswijze in een actieve reiswijze en met name de fiets van invloed is op CO2-emissies.

Voor de steden in de studie geldt dat de dagelijkse CO2-emissie per persoon per jaar door transport (excl. vliegtuig en boot) ligt tussen 1,8 ton in het VK tot 2,7 ton in Oostenrijk.
(Het gemiddelde van àlle activiteiten ligt in de VK op 8 ton CO2. In Nederland ligt dat volgens Milieucentraal.nl hoger, namelijk ruim 12 ton per persoon.)

Men vond dat de overstap naar een actieve vervoerwijze tot een kwart van de persoonlijke CO2-emissies als gevolg van transport kan verminderen. Ofwel, iemand die 1 dag in de week vaker fietst en 1 dag in de week minder auto rijdt gedurende 200 dagen per jaar, bespaart op zijn CO2-emissie door transport ongeveer 0,5 ton per jaar. En dat is een substantieel, volgens de onderzoekers.

Nog een uitkomst: Als maar 10 procent van de bevolking hun reisgedrag zouden veranderen, zouden de CO2-emissie als gevolg van de het reizen per auto met 4 procent gereduceerd worden.
De resultaten lieten ook zien degenen die al fietsen een 84% lager CO2-emissie door het dagelijkse reizen kennen dan niet-fietsers.

De grootste CO2-winst ligt bij het vervangen van zakelijke autotrips, gevolgd door sociale trips en recreatieve trips en reizen naar werk of opleiding. Onder jongeren is de meeste winst te boeken, evenals bij mensen die dichtbij hun werk wonen en verder van een ov-station.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fiets in plaats auto reduceert CO2-emissies substantieel

Scroll naar boven