Fietsberaadnotitie: Tips voor effectievere handhaving op fietsparkeerduur

  • Soort:Notities
  • Auteur:Paul Rijnders (Rijnders Verkeersadvies), Egbert Kolvoort (Egbert Kolvoort Advies) en Otto van Boggelen (CROW-Fietsberaad)
  • Uitgever:CROW-Fietsberaad
  • Datum:30-09-2019
Deze notitie biedt wegbeheerders praktische tips om de handhaving op fietsparkeerduur effectiever en efficiënter te maken.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • In september 2012 verscheen het ‘Handboek Weesfietsenaanpak - Stappen naar een structurele handhaving op het fietsparkeren‘. Dit handboek is door het weesfietsenteam van Berenschot opgesteld in opdracht van NS en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beschrijft hoe een gemeente tot een weesfietsenaanpak kan komen: van bestuurlijk draagvlak en beleidskader tot handhaving en de inrichting van een fietsdepot.
     
    Veel gemeenten hebben inmiddels een weesfietsenaanpak. In het kader van het Innovatieprogramma Fietsparkeren bij Stations heeft CROW-Fietsberaad in 2018 de praktijk van de weesfietsenaanpak verkend. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd in twaalf gemeenten. Uit deze gesprekken blijkt dat gemeenten over het algemeen goed uit de voeten kunnen met het handboek uit 2012. Aanvullend heeft men wel behoefte aan praktische tips om de handhaving effectiever en efficiënter te maken.
     
    In deze notitie bespreken we in kort bestek alle stappen die nodig zijn voor een (kosten-)effectieve handhaving op de maximale fietsparkeerduur.
     
    De belangrijkste aanvullende tips om de effectiviteit te verbeteren zijn:
    • de krijtstreepmethode om overtreding van de maximale fietsparkeerduur te constateren (zie paragraaf 4.2)
    • de evaluatiematrix om stapsgewijs de efficiëntie te verhogen (zie hoofdstuk 5).

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsberaadnotitie: Tips voor effectievere handhaving op fietsparkeerduur

Scroll naar boven