Inchecken met de OV-chipkaart in nieuwe Utrechtse stalling

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:20-05-2014

De bewaakte fietsenstalling op het Jaarbeursplein in Utrecht is op 19 mei officieel geopend. Daarmee is een pilot van start gegaan waarbij een aantal vernieuwingen de komende twee jaar verder wordt uitgetest, zoals inchecken met de OV-chipkaart en het gratis maken van de eerste 24 uur van de stallingsduur.


 • De stalling met een capaciteit van 4200 plaatsen bevindt zich onder de reusachtige trappen die leiden naar station Utrecht. Bij binnenkomst hangt het kastje waar moet worden ingecheckt aan rechterkant. Een uitcheckkastje is er niet: uitchecken doen namelijk de beheerders van U-stal.

  Er is uitgegaan van vier categorieën klanten: degene zonder OV-chipkaart krijgt een leenpas, die bij het uitchecken weer wordt ingeleverd. Degene met een OV-chipkaart kan zich laten registreren op internet, dan worden de kaartgegevens gekoppeld aan een bankrekening en kan er achteraf worden betaald (bij langer stallen dan 24 uur). Wie dat niet doet, betaalt bij het uitchecken met zijn pinpas. En voor de gewone abonnementhouders verandert er eigenlijk niks met de komst van de nieuwe stalling, de sticker op de fiets wordt gecontroleerd bij de uitgang. Ze hoeven niet in te checken.

  Het inchecken met de OV-chipkaart en het systeem daarachter worden getest wordt tijdens de pilotperiode van twee jaar. Helemaal nieuw is het inchecken met een OV-chipkaart niet, het kan ook al op een aantal andere plekken zoals in de NS-stalling op het Smakkelaarsveld en in de nieuwe stationsstalling van Helmond. Daar loopt een proef waarbij fietsers zelf in- en uitchecken met een OV-chipkaart. Die stalling is in verschillende sectoren ingedeeld. Door fietsers in te laten checken bij het kastje van de sector waar een fietser parkeert, wordt snel duidelijk in welke sector nog vrije plekken is. Die informatie staat op een scherm bij de ingang.
  In de nieuwe stalling in Utrecht is gekozen voor een apart verwijzingssysteem.

  Dankzij verklikkers in de rekken (het zogenaamde HBF-systeem) wordt duidelijk waar een fiets staat en waar niet. Op schermen staat hoeveel vrije plekken er nog in een rij te vinden zijn. Dit systeem is eerder –met wisselend succes- uitgeprobeerd op het Smakkelaarsveld in Utrecht en in de stalling in Zutphen. Voor Stefan Gitz, businessmanager fietsparkeren van NS Fiets zijn al die testen van innovaties van belang: ‘We gaan uiteindelijk al die ervaringen in Utrecht maar ook in Helmond en elders, gebruiken voor heel Nederland.’

  Voor de nieuwe stalling Jaarbeursplein is het vooral spannend of fietsers de nieuwe formule aantrekkelijk genoeg vinden om te gebruiken. De bedoeling is namelijk dat de vele onbewaakte fietsenrekken die nu nog op het Jaarbeursplein staan, verdwijnen. Gitz is vol vertrouwen. ‘De locatie is heel goed. Als je je fiets hebt geparkeerd en via de trap naar boven loopt sta je pal op het station. Verder is de drempel voor bewaakt stallen weggenomen doordat de eerste 24 uur gratis zijn.’ Een forens die elke dag de trein pakt, stalt zijn fiets zo gratis.

  Ook Frans-Jan van Rossem, projectmanager fiets van de gemeente Utrecht, heeft goede hoop. Voor de gemeente is het nieuwe inchecken ook interessant om meer informatie te krijgen over de stallers. ‘Nu tellen we de fietsen op straat, maar we weten niet of dat fietsen zijn van incidentele dagstallers of van forensen die elke dag hun fiets hier neer zetten. Straks hebben we meer data en daardoor weten we ook meer over welke maatregelen we moeten nemen.’

  Van Rossem roemt de samenwerking tussen gemeente, NS en Prorail. Van Rossem: ‘We delen de kosten van het gratis maken van de eerste 24 uur met zijn drieën. Ik denk dat dat de weg is voor de toekomst, wat dat betreft is deze stalling ook daarom een voorbeeld voor andere gemeenten.’
  Karin Broer

  Meer informatie over Helmond in het volgende nummer van Fietsverkeer
  Op het Fietsparkeercongres van CROW- Fietsberaad op 12 juni is volop aandacht technische ontwikkelingen rond het stationsstallen. Klik hier voor meer info.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Inchecken met de OV-chipkaart in nieuwe Utrechtse stalling

No data found
Scroll naar boven