Plooifiets in voor- en natransport slaat aan

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:21-01-2011

De vouwfietsen die busreizigers in Wallonië huren van ov-maatschappij TEC bevallen goed. Inmiddels onderzoekt ook NMBS of een dergelijke constructie aan te bieden is voor de treinreizigers.


Busmaatschappij TEC biedt abonnementhouders een vouwfiets aan tegen een meerprijs van €180 of €200 (al naar gelang de gebruikerscategorie). De prijs omvat de huur van de vouwfiets, het jaarlijks onderhoud en een allriskverzekering, diefstal inbegrepen.
Uit een proefproject bleek eerder dat het merendeel van de gebruikers (ruim 70 procent) het concept weet te waarderen. Niet in de laatste plaats vanwege de tijdwinst. Ruim 40 procent boekte een winst van 0 tot 10 minuten en nog eens 40 procent verdiende 10 tot 20 minuten per dag. Reden voor TEC om de proef om te zetten naar een permanent aanbod. Aanvankelijk met 500 vouwfietsen, later wellicht uit te breiden tot 3500 vouwfietsen.
Het succes is ook andere vervoermaatschappijen niet ontgaan. Zo loopt er nu een onderzoek naar inzet van de vouwfiets op het spoor. Binnenkort gaat de NMBS daar waarschijnlijk een beslissing over nemen. En ook de Lijn denkt na over de mogelijkheden van de plooifiets.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Plooifiets in voor- en natransport slaat aan

No data found
Scroll naar boven