Proefritten helpen elektrische fiets aan beter imago

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:17-08-2011

De elektrische fiets is de laatste jaren bezig met een flinke opmars. Toch kampt deze fiets nog met een aantal vooroordelen: zo&'n 42% van de Nederlanders denkt dat het een fiets is voor ouderen of mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast blijkt dat maar weinig mensen zomaar een fietsenwinkel binnen stappen om een proefrit op een elektrische fiets te maken. Als ze dat wel doen, reageren ze positief.


Om het gemak van een elektrische fiets te ervaren werden de afgelopen maanden door het hele land proefritten georganiseerd door fietsfabrikant Gazelle. Om het effect van deze proefritten direct te meten werd een effectmeting uitgevoerd door onderzoeksbureau Blauw. Daarbij werden niet alleen vragen gesteld voor en na de proefrit, maar ook tijdens het fietsen. Zo werd de fietservaring gemeten.
Daarin was een opvallende verandering te merken, zo meldt Gazelle. In totaal valt het 70% van de respondenten aan het begin van een proefrit op dat een elektrische fiets (veel) beter rijdt dan een normale fiets. Hoe langer ze op de fiets zitten, des te overtuigder ze raken. Aan het einde van de proefrit zegt maar liefst 90% dat de fiets (veel) beter fietst. Zo’n 60% geeft dan ook aan zo’n fiets te willen kopen in de toekomst. Na een proefrit zegt bijna 6 op de 10 Nederlanders dat ze met een elektrische fiets meer zouden fietsen en 43% daarvan zegt dat te doen omdat ze dan gemakkelijker langere afstanden kunnen fietsen. Zo’n 20% zegt dit te doen omdat elektrisch fietsen leuker is en 10% gaat een stuk regelmatiger fietsen omdat dit gezond is.
Volgens Gazelle en Blauw fietst een derde van de Nederlanders voor de gezondheid. Als mensen de auto laten staan ten gunste van de fiets doet zo’n 70% dit omdat het gezonder is en zo’n 40% omdat het beter is voor het milieu

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Proefritten helpen elektrische fiets aan beter imago

Scroll naar boven