Speed-pedelec wordt bromfiets: wat verandert er en wat zijn de gevolgen?

  • Soort:Notities
  • Auteur:Paul Schepers (Rijkswaterstaat WVL), Kate de Jager (ministerie van Infrastructuur en Milieu), Robert Hulshof (CROW)
  • Datum:21-12-2016

Als gevolg van nieuwe Europese regelgeving zal de speed-pedelec vanaf 1 januari 2017 niet meer als snorfiets, maar als bromfiets worden geregistreerd. Met deze notitie willen we wegbeheerders informeren over de speed-pedelec en de nieuwe Europese regelgeving.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • De speed-pedelec, ook wel high speed e-bike genoemd, is een relatief nieuw vervoermiddel. Het voertuig ziet eruit als een elektrische fiets. Maar vanwege de kracht van de motor en de snelheden die een speed-pedelec kan halen, is het volgens Europese regelgeving een gemotoriseerde tweewieler. Op dit moment is de speed-pedelec volgens de Nederlandse regelgeving nog een snorfiets en mag dus niet sneller dan 25 km/u. Het voertuig biedt echter ondersteuning tot 45 km/u.

    Als gevolg van nieuwe Europese regelgeving zal de speed-pedelec daarom vanaf 1 januari 2017 niet meer als snorfiets, maar als bromfiets worden geregistreerd. Speed-pedelecs die nu nog als snorfiets aan het verkeer deelnemen krijgen tussen 1 januari en 1 juli 2017 een bromfietskenteken. Dit heeft gevolgen voor de verkeersregels en de verplichtingen van de bestuurder, welke in deze notitie worden behandeld. Waar mogelijk beantwoorden we vragen waarmee de wegbeheerder in de praktijk kan worden geconfronteerd.


     

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Speedpedelec wordt bromfiets wat verandert er en wat zijn de gevolgen

Scroll naar boven