Stimuleren zonder pamperen

  • Soort:Artikelen Fietsverkeer
  • Auteur:Karin Broer
  • Uitgever:Fietsverkeer nr. 28
  • Datum:19-09-2011

Koester de fietslessen, adviseerde een Fietsberaadpublicatie in 2007 over de mobiliteit van allochtonen. Dat is in het huidige economische en politieke klimaat nog niet zo makkelijk. Bovendien blijven nogal wat initiatieven steken in goede voornemens.&De aloude fietsles bij het buurthuis lijkt aan modernisering toe.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • Uit prognoses van het CBS blijkt dat het aantal niet-westerse allochtonen tussen 2010 en 2040 toeneemt van 1,8 naar 2,8 miljoen. Ten opzichte van de autochtone bevolking verplaatsen niet-westerse allochtonen (Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen) zich minder vaak en minder ver, is hun autobezit lager, is het gebruik van openbaar vervoer relatief hoog en is het fietsgebruik nog niet de helft van dat van de autochtone Nederlander.

    Zeker in de grote steden is er aandacht voor het achterblijvend fietsgebruik van allochtonen en met name allochtone jongeren. Afgelopen jaren zijn er ook ontwikkelingen ingezet waaruit blijkt dat die aloude fietsles bij het buurthuis wel moderniseert. Bij het project 'Ik Fiets' doen groepjes vrouwen die fietsles hebben mee aan de Ladies Ride van Leontien van Moorsel. En Stichting Cleo Patria heeft sinds 2001 in een aantal Rotterdamse deelgemeenten zogenaamde multiculturele vrouwenstudio’s ontwikkeld.

Relevantie

Scroll naar boven