Daar onderzocht de Beratungsstelle für Unfallverhütung ongevallen over een periode van 2011 tot 2014. Het aantal zwaargewonde en omgekomen e-fietsers verdubbelde in die tijd. Dat geldt ook voor het totale aantal e-fietsers.
Het onderzoek omvatte behalve een analyse van de ongevallencijfers ook een enquête onder gebruikers en een experiment waarbij gekeken werd hoe andere verkeersdeelnemers de snelheid van een e-fietser inschatten.
Behalve de conclusie dat het bij zware ongevallen vaker gaat om enkelvoudige ongevallen, stelt het onderzoekinstituut ook vast dat de berijders van e-fietsen zich nauwelijks bewust zijn van het risico van dergelijke ongevallen.
Verder bleek dat ongevallen met e-fietsers ernstigere gevolgen hebben dan ongevallen met gewone fietsen. De belangrijkste reden daarvoor is dat berijders van e-fietsen gemiddeld ouder zijn en dus kwetsbaarder.
Uit de experimenten bleek dat automobilisten de snelheid van e-fietsen vaak onderschatten. Opmerkelijk is dat dit ook geldt voor gewone fietsen die snel rijden. Hoe sneller een fietser rijdt, hoe meer de snelheid onderschat wordt.
Er is al met al reden om maatregelen te treffen, aldus de Beratungsstelle für Unfallverhütung. Behalve voor verder onderzoek pleit men voor aanpassing van de ontwerpnormen voor de weginrichting, betere fietshelmen, cursussen voor nieuwe opstappers en voorlichting richting automobilisten en e-fietsers.