Fietsparkeren in de cloud

 • Soort:Artikel Fietsverkeer
 • Auteur:Otto van Boggelen – CROW-Fietsberaad
 • Uitgever:Fietsverkeer 34
 • Datum:05-06-2014

CROW-Fietsberaad heeft een webbased standaard ontwikkeld, om allerlei fietsparkeer-toepassingen te koppelen in de cloud. De voordelen: meer regie voor de gemeente en modern gemak voor de fietser.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • Een centrale rol is weggelegd voor het FietsparkeerManagementSysteem (FMS) voor gemeenten en de website VeiligStallen.nl voor de fietsers.

  In het FMS komen zoveel mogelijk relevante data voor de gemeente bij elkaar, zodat de beleidsmedewerker fiets(parkeren) één centrale plek heeft om te communiceren, te monitoren en eventueel te sturen. Zo kan een gemeente zijn rol als regisseur van het fietsparkeren beter uitvoeren.

  Voor elke gemeente is op dit moment in het FMS een basisfunctie beschikbaar, waarmee men de beschikbare (bewaakte) stallingen op een kaart kan intekenen. Op deze manier werken we aan een nationaal databestand met alle veilige stallingsmogelijkheden in Nederland.

  Fietsers kunnen via de website VeiligStallen.nl eenvoudig een veilige plek vinden voor hun fiets. Belangrijker nog is dat de database met veilige stallingsmogelijkheden als open data beschikbaar is voor andere websites, routeplanners en app-bouwers. Het streven is dat fietsers in de toekomst de database met stallingen ook kunnen raadplegen via bijvoorbeeld de parkeren-app van de ANWB, de routeplanner de Fietsersbond of de OV-planners van de NS of 9292.

  Een andere functie van het FMS, die gemeenten relatief eenvoudig kunnen benutten, is een module om beeldschermen in de stallingen te voorzien van nuttige of aardige informatie voor de klanten van de stalling. Denk aan buienradar, openingstijden van de stallingen en plaatselijke nieuwtjes.

  Voor meer mogelijkheden, moet de gemeente eerst andere apparatuur koppelen aan het FMS. Het kan gaan om apparatuur in stalling of het fietsdepot of de apps waar handhaver die handhavers gebruiker op straat. Via het internet wisselen deze toepassingen gegevens uit met het FMS.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsparkeren_in_de_cloud

No data found
Scroll naar boven