Ook elektrisch fietsen is goed voor de gezondheid

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:31-03-2008

Uit een studie van TNO blijkt&dat de elektrisch fiets meer mensen&stimuleert om te gaan fietsen. En ook al vraagt elektrisch fietsen wat minder inspanning, de gezondheid vaart er wel bij.


TNO liet 12 volwassen fietsers een proeftraject van 4,3 km fietsen op een elektrische fiets. De ene keer zonder elektrisch hulp, de andere keer met elektrische assistentie. Zoals te verwachten viel, vraagt trappen met een elektrisch steuntje in de rug wat minder energie. Maar ook met hulpmotor wordt het niveau gehaald dat voldoende is voor een positieve werking op de gezondheid. Wie vier keer per week met de elektrische fiets een kleine vijf kilometer fiets naar kantoor rijdt, komt aan de hoeveelheid beweging die volgens deskundigen voldoende is voor een gezonde leefwijze. En voor het overgewicht. Want het lichaamsgewicht van forenzen kan door gebruik van de elektrische fiets jaarlijks afnemen met maximaal 0,2 kg, terwijl het gewicht normaliter met 0,5 kg per jaar toeneemt.
Daar komt nog bij dat de elektrische fiets meer mensen in beweging krijgt. Omdat langere afstanden makkelijker zijn af te leggen, zullen Nederlanders tot 10 % vaker op de fiets stappen.
Voor woonwerkverkeer kan het gebruik zelfs met maximaal 20% toenemen.
En rijdt een forens op een gewone fiets gemiddeld 6,3 km voor een enkele reis woon-werk, met de elektrische fiets haalt men gemiddeld 9,3 km zo verwacht TNO.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Ook elektrisch fietsen is goed voor de gezondheid

Scroll naar boven