Proef met detectiesysteem in stalling geslaagd

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:17-01-2013

Een proef met een speciaal systeem om fietsen te detecteren in de stationsstalling&is volgens Prorail geslaagd.&Het systeem wijst fietsers de lege fietsparkeerplekken aan. Het helpt tegelijkertijd weesfietsen, die de eigenaar niet meer ophaalt, te lokaliseren. En het zorgt voor betere benutting van fietsenstallingen.


Bij station Zutphen, waar gemeente en NS samen de exploitatie van de stalling verzorgen, werd forse winst geboekt. Het aantal beschikbare fietsparkeerplekken steeg tot 30 procent na de start van de proef in mei vorig jaar. Van de 3500 plekken konden er dus sindsdien tot circa 1000 weer gebruikt worden. In Groningen en Utrecht is de methode ook uitgeprobeerd, maar daar ging het mis met de toegepaste techniek. In totaal besloeg de proef ruim 11.000 fietsparkeerplaatsen. ProRail is nu op zoek naar nieuwe locaties.
Doordat in de fietsenrekken schakelaars worden ingebouwd, gaat er een signaal naar een computer wanneer er een fiets wordt geplaatst. Op diverse schermen in de stalling wordt er vervolgens bijgehouden hoeveel plek er nog is in een bepaald vak. De beheerder kan tegelijkertijd zien hoe lang een fiets al geparkeerd staat. Is dit langer dan de afgesproken termijn van bijvoorbeeld tien dagen, dan kan de beheerder actie ondernemen. De proef in Zutphen leerde tevens dat goed beheer een belangrijke succesfactor is. Volgens ProRail kan het aantal toepassingen ook worden uitgebreid. Zo kan net als bij autoparkeergarages op de belangrijke verkeersroutes voor fietsers het aantal lege plaatsen bij diverse stallingen worden getoond.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Proef met detectiesysteem in stalling geslaagd

No data found
Scroll naar boven