Weesfietsenteam aan de slag

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:17-11-2009

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft het startsein gegeven voor het weesfietsenteam. Dit team gaat de komende 1,5 jaar een twintigtal gemeenten ondersteunen bij het opzetten van een structurele en effectieve aanpak van het weesfietsenbeleid in hun gemeenten.


Om samen met gemeenten deze problematiek aan te pakken en te streven naar een optimaal gebruik van stallingscapaciteit hebben staatssecretaris Huizinga en NS een weesfietsenteam aangesteld. Adviesbureau Berenschot levert het team. Het weesfietsenteam gaat gemeenten helpen bij het opzetten van een goede structurele aanpak en het vastleggen van de weesfietsenaanpak in regelgeving en beleid. Schiedam is de eerste gemeente waar het team aan de slag gaat. 
Het daadwerkelijke opruimen van weesfietsen doen de gemeenten zelf. De verantwoordelijkheid van de aanpak van weesfietsen ligt bij gemeenten. Alleen gemeenten hebben het recht langdurig gestalde fietsen uit een stalling te verwijderen, zo stelt Huizinga. 
Verkeer en Waterstaat heeft in het actieplan Groei op het Spoor aangekondigd gemeenten te helpen bij een effectieve weesfietsenaanpak. Niet alleen om de stallingscapaciteit bij stations te vergroten, maar ook om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken. Naast het weesfietsenteam hebben staatssecretaris Huizinga en NS het Handboek Weesfietsen laten opstellen. Dit handboek is sinds juni beschikbaar en tot stand gekomen met input van Fietsersbond, VNG, Fietsberaad en de gemeenten Amsterdam, Groningen, Haarlem, Delft en Zutphen. Op basis van de ervaringen door het weesfietsenteam in de gemeenten wordt een geactualiseerde versie van het handboek uitgebracht ter ondersteuning van alle gemeenten die met de weesfietsenproblematiek te maken hebben. Naast Schiedam is het weesfietsenteam al met de gemeenten Alkmaar, Amersfoort, Breda, Enschede, Heerlen, Maastricht, Middelburg, Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Schiedam, Sittard-Geleen en Woerden aan de slag een structurele weesfietsenaanpak op te zetten.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Weesfietsenteam aan de slag

No data found
Scroll naar boven